Sporiaci účet

Máte k dispozícii voľné finančné prostriedky? Bola by veľká škoda nechať ich len tak ležať na bežnom účte, kde si pripísanie úroku ani nevšimnete. Výhodnejšie je vloženie voľných finančných prostriedkov na sporiaci účet, na ktorom sa budú zhodnocovať oveľa rýchlejšie. Zároveň však budete mať úspory neustále k dispozícii, môžete si ich kedykoľvek bez poplatku vybrať (na rozdiel od termínovaného vkladu, kde je dlhá výpovedná lehota). Sporiaci účet je vkladovým produktom ktorý nájdete v ponuke takmer všetkých slovenských bánk. Jednotlivé produkty sa navzájom líšia výškou a spôsobom úročenia. Kým niektoré majú fixný úrok pre všetky vklady, ostatné sú úročené podľa čiastky, ktorú na účet vložíte. Ďalší rozdiel býva v pripisovaní úroku. Každá banka si stanovuje vlastné podmienky, najčastejšie je úrok pripisovaný kvartálne alebo mesačne.

Väčšina finančných inštitúcií poskytuje založenie a vedenie sporiaceho účtu bez poplatku, rovnako ani za výbery si neúčtujú žiadne poplatky. Výbery však môže majiteľ účtu realizovať len vo vopred zmluvne dohodnutých termínoch, inak si bude banka účtovať poplatok ako percentuálnu čiastku z predčasne vybranej sumy.

Každému, kto má záujem o zhodnotenie svojich peňazí ide predovšetkých o výšku úroku. Ktorá banka Vám poskytne najvýhodnejšiu úrokovú sadzbu? Odpoveď sa dozviete v nasledovnej tabuľke s vybranými paramatrami.

Sporiace účty - porovanie

Poskytovateľ Názov produktu Úrok Výpovedná lehota Poplatok za predčasný výber Úrok pripisovaný
ZUNO Sporenie Plus 2,50% bez VL 0,00 € úrok je pripisovaný mesačne, podmienkou je otvorenie účtu a sporenia. Úrok sa pripíše len vtedy, ak v danom mesiaci nebol zaznamenany ziaden vyber
mBank eMAX plus 2,10% bez VL 0,00 € mesačne
AXA Bank Sporiaci účet 2,10% bez VL 0,00 € mesačne
ZUNO Sporenie 2,01% bez VL 0,00 € úrok je pripisovaný mesačne, podmienkou je otvorenie účtu a sporenia. Úrok sa pripíše len vtedy, ak v danom mesiaci nebol zaznamenany ziaden vyber
ING Bank ING Konto 2,00% bez VL 0,00 € úrok sa pripisuje k poslednému dňu kalendárneho štvrťroka
SLSP Sporiaci účet 2,00% bez VL 0,00 € mesačne
mBank eMAX 0,90% bez VL 0,00 € mesačne
ČSOB Sporiaci účet s výpovednou lehotou 0,80% 7 dní 0,50% mesačne
OTP banka Sporiaci účet 0,80% bez VL 0,30% kvartálne
Prima banka Vkladový účet 0,60% bez VL 0,00% mesačne
Volksbank Vkladový účet s výpovednou lehotou od 0,10 do 0,30 % závisí od zostatku na účte 7-14 dní 0,00% mesačne


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte