Stavebné sporenie 2013


Stavebné sporenie slúži na zhodnotenie prostriedkov ale aj ako možnosť získať výhodný úver na bývanie. Na Slovensku ho poskytujú 3 stavebné sporiteľne:
  • Prvá stavebná sporiteľňa - www.pss.sk
  • ČSOB stavebná sporiteľňa - www.csobsp.sk
  • Wüstenrot stavebná sporiteľňa - www.wustenrot.sk
Prvou fázou je sporenie. Základnou myšlienkou je že sporiteľ vkladá na svoj účet stavebného sporenia ročne istú sumu a za tento vklad získava štátnu prémiu.

Pre rok 2013 je výška štátnej prémie stanovená ako 11,5  % z ročného vkladu, maximálne však 66,39 €. Aby ste získali maximálnu štátnu prémiu, musíte na účet vložiť ročne sumu 577,30  €. Ak by ste napríklad ročne vložili sumu 1000 €, max. prémia nebude 115 € ale 66,39 €. Výhodou je, že nemusíte robiť pravidelné mesačné vklady, ale môžete peniaze vložiť na svoj sporiaci účet jednorazovo. Štátna prémia sa pripisuje na účet každý rok, najneskôr do konca druhého kalendárneho mesiaca nasledovného roka a nepodlieha dani z príjmu.
Nárok na štátnu prémiu má každý člen rodiny, teda aj dieťa.

Okrem štátnej prémie však zarábate aj na úrokoch. Úročí sa ako Váš vklad tak aj štátna prémia a výška úroku je vo všetkých stavebných sporiteľniach maximálne 2 % ročne. Úrok z vkladu však na rozdiel od štátnej prémie podlieha dani z príjmu.

Fáza sporenia trvá maximálne 6 rokov, to znamená že ak by ste vydržali sporiť počas celého obdobia, získate štátnu prémiu v sume 398,34 €.

Čo ak si chcete vybrať peniaze zo sporiaceho účtu počas fázy sporenia?
Výber samozrejme môžete spraviť kedykoľvek, ale výberom sa zmluva o stavebnom sporení automaticky zruší.
Ak spravíte výber do 2 rokov od uzatvorenia zmluvy tak s najväčšou pravdepodobnosťou prerobíte. Získate síce naspäť svoje vložené finančné prostriedky plus úroky, ale prídete o prémiu. Stavebná sporiteľňa si navyše bude účtovať poplatok za zrušenie zmluvy a keď k tomu pripočítate aj vstupné náklady akými sú poplatok za uzatvorenie zmluvy a ročný poplatok, tak v tomto prípade sa predčasný výber naozaj neoplatí.
Ak uskutočníte predčasný výber medzi 2. a 6. rokom od podpisu zmluvy, tak Vám stavebná sporiteľňa vyplatí Váš vklad a úroky, ale prémiu získate až po preukázaní účelu použitia finančných prostriedkov na účel investície do bývania.
Po šiestich rokoch môžete vybrať celú sumu vrátane prémie bez dokladovania účelu. Peniaze tak môžete použiť na čokoľvek.

Druhá fáza - čerpanie úveru
Po pridelení cieľovej sumy sa môže každý klient rozhodnúť, či si vezme aj úver na bývanie. Výhodou je, že je úročený výhodnou fixnou úrokovou sadzbou, to znamená že výška mesačnej splátky sa nebude meni a navyše ho môžete aj bez sankcie predčasne splatiť. Na rozdiel od hypotéky nemusíte do istého objemu zakladať nehnuteľnosť, čím ušetríte na rôznych poplatkoch. Ak ste nesplnili podmienky pre pridelenie cieľovej čiastky, máte možnosť získať takzvaný medziúver, alebo preklenovací úver ktorý však nie je až tak výhodný ako klasický stavebný úver. Na medziúver nemá žiadateľ žiaden právny nárok. Môžete ho získať maximálne do výšky cieľovej sumy a je podmienený tým, že klient bude naďalej sporiť na sporiacom účte a zároveň bude platiť mesačné splátky poskytnutého medziúveru spolu s úrokom a súvisiacimi poplatkami. Akonáhle splníte podmienky pre pridelenie cieľovej sumy a stavebného úveru, tak sa nasporená čiastka použije na vyplatenie časti medziúveru a zvyšnú sumu už môžete splácať ako stavebný úver.

Preklenovací úver však ani zďaleka nie je taký výhodný - pri ňom si totižto draho požičiavate peniaze, ktoré ste si predtým sami sporili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte