Odstúpim leasing Zn. súrne

Inzerátov typu odstúpim leasing audi, bmw, mercedes, škoda... je na internete veľké množstvo. Na druhej strane barikády zase stoja inzeráty typu „prevezmem leasing“. Prečo sú podobné ponuky také vyhľadávané? Spravidla sa jedná o obchod, ktorý je výhodný pre obe strany. Osoba, ktorá leasing odstupuje, nemá finančné prostriedky na úhradu mesačných splátok. Často sa jedná o človeka, ktorý už mešká s úhradou splátok a je teda vo vážnych finančných problémoch. S cieľom zbaviť sa tejto finančnej záťaže chce leasing posunúť tretej osobe za takzvané odstupné. Výšku odstupného si individuálne dohadujú pôvodný a nový nájomca ( pre zjednodušenie predávajúci a kupujúci) Pre kupujúceho je výhoda tá, že takýmto spôsobom môže získať auto oveľa lacnejšie, vzhľadom na to, že istý počet leasingových splátok už bol uhradený a výška odstupného je oveľa nižšia ako výška uhradených lízingových splátok.

Odstúpenie leasingu - ako správne postupovať?


Osoby ktoré sa rozhodnú kúpiť z vyššie uvedených dôvodov auto, ktoré je ešte v leasingu, nevedia, ako správne postupovať. Situácia sa komplikuje tým, že vzhľadom na to, že auto je počas splácania majetkom leasingovej spoločnosti, nie je možné uzatvoriť klasickú kúpnu zmluvu. Nájde sa zopár „šikovných“ ktorí kupujúceho presvedčia na vyplatenie peňazí „napriamo predávajúcemu“, čo je fatálnou chybou. Peniaze zaplatíte, ale to, či auto bude skutočne patriť Vám, bude záležať len na dobrom charaktere predávajúceho. Často sa takéto situácie končia tým, že naivný kupujúci skončí bez peňazí a bez auta.

Správny postup sa dá zhrnúť do jednej vety: Odstúpenie leasingu riešte priamo s lízingovou spoločnosťou. V prípade, že po obhliadke auta zhodnotíte, že auto je v dobrom technickom stave a dohodnete sa na odstúpení, obaja sa vyberte do leasingovej spoločnosti. Informujte sa predovšetkým na výšku poslednej splátky, lebo tam býva často ukrytý háčik. Darmo Vám bude predávajúci hovoriť, že zostáva doplatiť iba 15 splátok po 150 € ak bude posledná splátka 2000 € je dosť možné, že sa Vám takýto „obchod“ až tak moc neoplatí. Leasingová spoločnosť aj na počkanie vyhotoví zmluvu o postúpení leasingu. Peniaze teda zaplatíte priamo spoločnosti, ktorá vystaví doklad s tým, že súhlasia s prepisom auta na nového kupujúceho. V prípade, že ste sa dohodli na odstupnom, túto je vhodné riešiť dohodou o finančnom vysporiadaní, kde sa dohodne presne podľa zmluvy kto odstupuje, komu postupuje, aký predmet, za akú výšku odstupného a kedy. Všetky ostatné záležitosti, vrátane prevzatia predmetu leasingu rieši leasingová spoločnosť.


V prípade, že chcete inzerovať postúpenie leasingu, môžete tak spraviť odoslaním komentára nižšie s uvedením Vašich kontaktných údajov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

A aký je Váš názor? Podeľte sa o Vaše skúsenosti v diskusii...

Páčil sa Vám tento článok? Prosím zdieľajte